Click Me ^ _^

Wednesday, May 18, 2011

Ziarah Dalam, Madinah Part 3


Assalamualaikum…

Mase kt Madinah, selain ibadah solat, kita juga akan buat ziarah dalam & luar. Ziarah dalam maksudnye kite akan ziarah masjid Nabawi dan kawasan sekitarnye iaitu perkuburan Baqi’. Ziarah Luar pulak maksudnye kite akan ziarah tempat2 mcm Masjid Quba’, Jabal Uhud, Masjid Qiblatain dan ade beberape majid dan tempat lagi.
Kite mulakan dgn ziarah dalam.

Mcm ziarah luar, ziarah dalam pun ade ustaz/ustazah yg bwk kita. Jemaah muslimin n muslimat berasingan. Kite akan ditunjukkan kawasan makam rasulullah S.A.W dan sahabat baginda Saidina Abu Bakar al-Siddiq dan Umar al-Khattab. Tapi cuma dr luar, xdpt msk ye.Yang kita x dibimbing mase ke rawdah. Kita kena usaha sendiri. Pengalaman pertama aku ke Rawdah sendiri pun istimewa.

Masa kt kawasan makam, pastikan arah kiblat utk berdoa. Ramai juga jemaah yg salah. Mase sama2 membacekan doa buat Rasulullah S.A.W, rasa sebak sangat. Makcik2 ramai yg menangis. Aku cuba kawal tp tah nape mmg rase sayu sgt. Terlalu agung kasihmu ya Rasulullah…

Perkuburan Baqi’ plak Cuma sebelah je, kt situ ditempatkan isteri2 rasul tp bkn semua. Juga puteri2 rasululllah, putera dan cucu. Ramai lg dalam kalangan ahli keluarga rasulullah yg bersemadi kt situ.

Gambar ihsan Google.

Mengenai Rawdah plak, aku xsngka dpt ke situ. Kebetulan one day aku solat kt tmpt para petugas masjid mengumpulkan org2 yang nk ke Rawdah. Kalau lelaki, bile2 bole msk Rawdah. Kite muslimat ade waktu tertentu je. So, habis je solat Isha’ mase tu, ade sorg petugas ni, very young, bwk banner tulis BAHASA MELAYU. Kami yg xtau pape ni dudukla situ.

Rupanye, die asingkan kite ikut Negara tuk msk ke Rawdah. Mgkn sbb klu nak kena berebut dgn org dr Negara lain, kite org Asia ni mmg xde kudrat. Diorg main tolak je kite… jd kite akan msk ikut aturan. Mcmanepun, keadaan jd xterkawal. Semua org berlari2 bile dipanggil. Kalau fikir2 blk, takut… boleh mati kena hempap tau. Oleh sbb dah tolak menolak, aku secara xsengaja telahpun menjejakkan kaki ke KARPET HIJAU tu. Xsedar pun. Petugas tu tepuk bahu aku, die kate aku da dlm rawdah, mula berdoa. Ya Allah….. dalam kekalutan tu aku kuatkan semangat tuk berdoa. Alhamdulillah… selesai. Sbb dah terlalu ramai, kite xbole duduk lama. Kena bagi peluang org lain.

Bahagian Rawdah yg kita dpt msk bkn mcm dlm gambar tu ye. Kite dpt tgk blk sehelai tabir putih. Tp muslimin aku xpasti..

Tibe2 aku teringt petugas2 kt masjid tu, die panggil kite malay or Indonesian ni, IBU, IBU.. IBU DUDUK2.. hehe.. diorg pun dah tau bahasa kite.. hihi. Aku kagum!
Allahuakbar!

1 comment:

  1. best nye baca. citer pagi ek. sy tunggu hehe

    ReplyDelete