Click Me ^ _^

Thursday, July 21, 2011

Ziarah, Makkah Part 5


Assalamualaikum...

Selesai buat Umrah, kebanyakan jemaah akan pergi menziarahi kawasan sekitar Mekah. Nak survey keadaan tempat mase nak buat haji nanti. Kita bolehla kumpul agak2 cukup org satu van, lepastu mintak pak Arab bawak kita melawat tempat2 sejarah selain tgk2 tempat nak melontar, nak berwukuf semua. X ingat dah kena charge berape sorang... huhuhu

Antara tempat yang sempat kami lawati:
1) Jabal Thawr
-tempat Rasulullah S.A.W dan sahabatnya, Abu Bakar al-Siddiq sembunyi selama 3 mlm ketika peristiwa hijrah dr Makkah ke Madinah.


Bahasa Indon ade kt board tu kan? Kagum2 kami mase tu.. Kat masjid Nabawi pun ada. Bahasa Arab, Indon n Turkey yg ada tu mgkn sbb tu antara jemaah teramai setiap tahun yg buat Haji n Umrah.


2) Jabal Rahmah
- orang kata tempat kita berdoa kalau nak mintak jodoh. Mama tersipu2 malu nak suh aku doa mase tu. hahaha.. kalakar kalau ingat2 blk. yg xbest tu tempat tu xdijaga dgn baik. Sampah, conteng2 sume ade.Ade org akan offer nak amik gambar ngan unta. Hati2 dgn pak2 arab ni, die kire brapa keping gambar die amik tau, bkn charge skali je. Sekeping 10 riyal kot. Naik unta lain plak harga die. Hati2..


Atok Fiyah naik unta da...

3) Jalan2 survey Arafah, Muzdalifah & Mina


Oleh sbb banyak masa lapang, bagus jugak kita pergi tgk tempat2 sejarah ni. Kita
pasti kagum dengan kebesaran Allah dan kekuatan/semangat manusia zaman dulu. Contohnya kalau tgk kat mana gua Hira' terletak, mesti kita kagum mcmana Rasulullah boleh naik ke atas tu mase terima wahyu..

Selain dari tu, hotel aku terletak seblah perkuburan Ma'la. Jauh skali beza kubur di Mekah berbanding kita kat Malaysia ni. Kubur die berlapis2. Tanda nama pun x de.


Gambar dari tingkap surau hotelku, Masat Al-Hariry.

Tu je entry kali ni. Wassalam....

No comments:

Post a Comment

Post a Comment